PRAZNIK JE PRILOŽNOST, DA SE USTAVIMO …..
10.10.2017
Na prvi oktobrski večer smo do zadnjega kotička napolnili dvorano Kulturnega doma na Polzeli. Združil nas je žlahten dogodek – praznik Občine Polzela, ki ga praznujemo 2. oktobra v spomin na deset Polzelanov, ki so umrli 2. oktobra 1942.

Slovesnost so pričeli praporščaki. V ritmu koračnice so ponosno prikorakali z društvenimi prapori.

Uvodoma je zbrane nagovoril Jože Kužnik, župan Občine Polzela, ki je med drugim ponosno rekel: »Časi nam niso naklonjeni. Če dobro pomislim – kdaj so nam sploh bili? A bistvo smo ljudje, kakršni živimo v naši občini. Ljudje smo največji potencial. Ko ta potencial združimo z naravnimi in kulturnimi danostmi ter z našo bogato tradicijo, nastane lokalna skupnost, ki zadrži in vabi.

Zato sem trdno prepričan, da zmoremo graditi uspešno in ugledno občino, ki bo občina priložnosti in prostor vedno bolj zadovoljnih ljudi. Želim, da bi nas vedno več čutilo tako, da bi lahko povsod ponosno pripovedovali: Občina Polzela je moja občina.«

Praznik je priložnost, da se ustavimo, se umirimo in poveselimo. Je tudi priložnost, da z besedami hvaležnosti objamemo vse, ki se ne zapirajo v lastne svetove, ampak bivajo aktivno. Svoje delo opravljajo radi, z veseljem, za zabavo.

Zato se je tudi župan zahvalil tistim, ki se v občini še posebej svetlikajo. Ki vedo, da prihodnost ni tisto, kar je bilo nekoč. Ker vedo, da smo tu jaz in ti in mi vsi. Ker vedo, da zame pomeni zate in za vse nas. Ki ne rečejo, bom, ko bodo drugi … pač pa naredijo in k temu spodbujajo še druge. Zmorejo premikati meje in prestopati ovire. Zmorejo videti dlje. In vedo, da ne pride daleč, kdor gre kar naravnost ... Srce jim bije za to občino, Občino Polzela. Na praznični večer jim je utripalo še posebej hitro in živahno.

Podelil je tri županova priznanja, tri plakete Občine Polzela in grb Občine Polzela.

Županova priznanja so prejeli: Tone Tavčer za dolgoletno in predano spremljanje  dogodkov v Občini Polzela skozi objektiv fotoaparata, ki predstavljajo dragocen spomin ter utrjujejo identiteto občine in njenih občanov, mladinke PGD Andraž nad Polzelo za doseženo odlično tretje mesto na 21.  gasilski olimpijadi v avstrijskem Beljaku in Medobčinska splošna knjižnica Žalec za spodbujanje bralne kulture, vseživljenjskega izobraževanja, krepitve kulturnega utripa, negovanja preteklosti ter sooblikovanja podobe Občine Polzela in prispevka k njenemu ugledu.

Sledila je podelitev plaket. Prejeli so jih: Igor Verdev za opravljeno dvajsetletno raziskavo posadke ameriškega bombnika B-17F, s serijsko številko 41-24405 z imenom »Dark Eyes«, ki je 19. marca 1944 strmoglavil v Andražu, Aleksander Koler za aktivno, požrtvovalno in predano delo na področju gasilstva v Občini Polzela in Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij za dolgoletno izvajanje programov tedenskih srečanj skupin za samopomoč v Domu upokojencev Polzela ter organizacijo, vodenje in izvajanje aktivnosti v Medgeneracijskem centru Polzela.

Najvišje odličje tokrat, grb Občine Polzela, je prejel Viljem Pižorn, in  sicer za dolgoletno, prizadevno in uspešno delovanje na področju kulture, ohranjanja kulturne dediščine, gasilstva in pohodništva.

Kulturni program, ki sem ga vodila Jolanda Železnik, so s petjem, ki je zapisano globoko v slovenski duši, popestrili Manca Cerar, Maša Malgaj in Lovro Frelih.

Ker je bila najbrž to zadnja prireditev pod streho sedanjega kulturnega doma in med njegovimi zidovi, so si lahko v preddverju obiskovalci ogledali priložnostno razstavo Pot kulturnega doma na Polzeli. Na pobudo Jožeta Kužnika, župana Občine Polzela, sva jo pripravili s Karmen Kreže. Fotografije zanjo so prispevali: Danijel Terglav, Stanko Novak, Zinka Vybihal, Tone Tavčer, Bojan Plevčak, Osrednja knjižnica Celje in Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

Kljub mrazu, ki je spremljal prvi oktobrski večer, je bilo druženje v parku pred kulturnim domom prijetno in nas je skupaj zapeljalo v noč.

Kaj povezuje Občino Polzela z njenimi občani?  Črke, ki sestavljajo njeno ime, so mi začele pripovedovati:

P kot pogum
O kot odličnost
L kot lepota
Z kot zaupanje
E kot enotnost
L kot ljubezen in
A kot ambicije.

Vse to je Občina Polzela. In vse našteto ste vi, njene občanke in občani.  Zato lahko povsod ponosno poveste: tu sem doma.

Jolanda Železnik