PETA SALAMIJADA V OBČINI POLZELA ...
7.5.2018
Izmed 19 ponujenih salam, katere so ljubiteljski pridelovalci letos prinesli na pokušino je strokovna komisija ocenila in izbrala deset najboljših. Z odgovornim, objektivnim, ter strokovnim delom po pravilniku o ocenjevanju domačih salam zveze salamarjev Slovenije je komisija s prvim delom ocenjevanja pričela v sredo, 18. aprila 2018, ob 17. uri na gradu Komenda, z okušanjem in preizkušanjem pa končala po dveh urah, ko je izbrala najboljše. Izkušena rezalca Karli Cizej in Janez Kokovnik, sta strokovni komisiji v sestavi: Janez Šumak – predsednik, Marko Volovlek – član in Zlatko Cmok – član v ocenjevanje ponudila 19 vzorcev salam.

Ocenjevali so po naslednjih kriterijih (z možnostjo korigiranja po 0,1 točke): zunanji izgled, vonj, prerez – tekstura in barva ter okus, slednji je prinesel največje število točk. Komisija je ugotovila, da je bila kvaliteta salam, zaradi mrzle zime, boljša kot preteklo zimo, vsled tega je bilo ugodnejše tudi naravno zorenje in sušenje salam. Predsednik komisije g. Šumak je povedal, da je bilo vseh 19 vzorcev po okusu dobrih, v prerezu manj luknjičastih primerov, tudi temnih robov je bilo manj, nekaj rjave barve slanine, nekaj več dodane slanine, neizločene mišičine, rjave sredinske pike in videni, ter okušeni dodatki.

Na dan prireditve, ki je bila 20. aprila 2018 v Domu krajanov v Andražu nad Polzelo je sledil drugi sklepni del, kjer so imeli 10 najboljših salam priložnost ocenjevati tudi obiskovalci. Končni rezultat je predstavljala polovica ocene komisije in polovica iz strani obiskovalcev. In ponovno se je izkazalo, da so bili tako komisija kot obiskovalci, v ocenah enotni. Najbolje ocenjena tako po mnenju komisije kot publike je bila salama Aleša Borovnika iz Ponikve pri Žalcu. Drugo mesto je pripadalo salami domačina Gašperja Umbrehta, tretje mesto pa je pripadalo prav tako našemu občanu Založanu Roku Vasletu. Za dobro vzdušje med ocenjevanjem in po njem so skrbeli zelo mladi in obetavni Veseli Savinjčani, ki so nas z lepo domačo glasbo pospremili dolgo v noč.

Vsem in vsakemu pridelovalcu posebej naj bodo drobna priporočila komisije dobra popotnica za nadaljne delo, saj so bile vse salame izvrstne, zato so vsi, ki so se opogumili in peljejo to tradicijo naprej, enotnega mnenja, da je pomembno sodelovati, se družiti in izmenjevati skrivnosti o uspehu.

Lidija Praprotnik