BOŽIČNO - NOVOLETNI KONCERT
11.1.2017
Ni Božiča brez Svete noči

Božič je tiha, neskončno tiha - sveta noč, v kateri zazveni luč odrešenosti. Božični sij nam govori, da ljudje ničesar ne moremo doseči popolnoma sami in brez drugih. Čar Božiča je v tem, da drugim lepšamo življenje, si pomagamo nositi bremena, lajšamo težave in obogatimo prazna srca. Največje dobro, ki ga lahko narediš drugemu, ni to da deliš z njim svoje bogastvo, temveč, da mu razkriješ njegovo. S tradicionalnim Božično-novoletnim koncertom, ki ga vsako leto svojim občanom podari Občina Polzela, smo tudi letos napolnili cerkev sv. Marjete do zadnjega kotička. Bilo je posebno doživetje za vse tiste, ki so si zaželeli čarobnega bogato – polnega glasbenega večera, tokrat  s Prifarskimi muzikanti.


Prifarski muzikanti so skupina, ki je svojo glasbeno pot začela leta 1988 pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, v zadnjih letih pa so svoj glasbeni nabor opazno razširili. Slišali smo znane božične pesmi, pa ljudske in narodne, ki blagodejno vplivajo na dušo. Poseben zvok dajejo skupini tamburaški instrumenti, violina in harmonika. Odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeni kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem. Prifarski muzikanti so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Brane Počkar na braču (prvi bas). Vsak izmed članov je vpletel v koncert svojo zgodbo, ob njihovi sproščenosti in neposrednosti pa se je marsikdo nasmehnil.
Ker dan po Božiču praznujemo tudi dan samostojnosti in enotnosti je o obeh velikih praznikih spregovoril župan Občine Polzela,  Jože Kužnik. Vsem je v prihodnje zaželel veliko lepega, najlepšega. Predvsem pa kakovostno preživetega časa v krogu najdražjih, ker to resnično napolni prazna srca.
S Sveto nočjo, ki je prevedena v več kot 300 jezikov in velja za najbolj predvajano pesem vseh časov, se je večer zaključil ter nas popeljal v praznične dni, bogato polnejše.
Tako se leto za nas počasi izteka, nato pa bomo  z velikim zadovoljstvom in pričakovanji po novem koncertu zdrveli v novo.
 
Lidija Praprotnik