PREŠERNO PRAZNOVANJE V ANDRAŽU
15.2.2017
V poklon Prešernovemu dnevu, slovenskemu kulturnemu prazniku, je bila osrednja proslava Občine Polzela 6. februarja 2017 v Andražu nad Polzelo. Tamkajšnji Dom krajanov je bil napolnjen do zadnjega kotička.

Slavnostni govornik je bil Jože Kužnik, župan Občine Polzela. V svojem govoru je izpostavil ljubezen do knjig in nujnost zavedanja, kako nas knjige naučijo živeti drug z drugim in ne drug proti drugemu. Med drugim je dejal: »Ljubezen do knjig je zato treba trositi naokrog, kajti ko človek izgubi tla pod nogami, ko se njegovo življenje zamaje kot čolniček iz lubja ne reki, takrat ga srečanje z besedo in knjigo prepriča, da življenje ni le črno belo. Spomni ga, da so v njem tudi barve, ki so bile morda spregledane. S knjigo se zjasni pogled, zato človek spregleda. S knjigo se širi obzorje. S knjigo se vidi dlje … Za tiste, ki beremo, svet ni en sam – selimo se iz enega v drugega, zato lažje razumemo tistega, v katerem živimo. In še nekaj je zelo pomembno - tisti, ki veliko berejo, poznajo veliko besed, zato lahko z malo besedami veliko povedo.«

Gosta večera sta bila pevka Ditka in mojster besede Feri Lainšček. Iz Prekmurskih ravnic je prišel pesnik, ki zna besede tako splesti, da pobožajo vsako dušo. Tudi tisto malce bolj zarobljeno in robato. Njegove rime in teksti se kot pajčevina razlezejo po nas. Pesnika pa je spremljal tudi mladosten glas, ki je našel pravi glasbeni izraz za liriko priljubljenega pesnika. Glasbena pripoved, s katero pevka, kitaristka in skladateljica Ditka ter pesnik Feri Lainšček navdušujeta poslušalce po Sloveniji, nas ni pustila ravnodušne. Ditka in Gorazd Čepin sta uglasbila deset pesmi Ferija Lainščka in tako je nastal celovit pesniško-glasbeni projekt s prepoznavno avtorsko govorico.

Rdeča nit proslave je bila ljubezen.

Ljubezen do gledališča pa vodi tudi Vlada Marjetiča, ki mu je Jože Kužnik, župan Občine Polzela, podelil Prešernov cekin za 50 let neprekinjenega delovanja na področju amaterskega gledališča na Polzeli.

Kulturni program so sooblikovali člani Kulturnega društva Andraž, povezovala pa ga je Jolanda Železnik.

Proslava se je nadaljevala s prijetnim druženjem ob kulinaričnih dobrotah, ki so jih pripravile članice kulinarične sekcije, ki deluje pri Kulturnem društvu Andraž.

Skozi proslavo je bilo nekajkrat slišati besede, ki jih je stkal gost večera: Ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi. Kdor ni kot drugi stopi iz poprečja, ker si upa, zna, zmore, je rahlo drzen, vendar ne predrzen. Drugačnost nas dela bogate, drugačnost ustvarja napredek … Stopati po uhojenih poteh je varno, vendar zato morda tudi kdaj dolgočasno. Stopati izven uhojenih poti pa pogosto ni lahko in zahteva potrpežljivost. Je pa vselej lepo – tistemu, ki utira pot in tistim, ki stopajo za njim in ob njem.

Jolanda Železnik