22. APRIL SVETOVNI DAN ZEMLJE - VARSTVO OKOLJA
24.4.2017

Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde zaloge moči, ki bodo zdržale, dokler bo trajalo življenje. Koliko simbolične pa tudi prave lepote je v seljenju ptic, v plimi in oseki bibavice, v zvitih popkih, pripravljenih na pomlad. Nekaj neskončno zdravilnega je v ponavljajočih se pripevih narave – zagotovilo, da po noči pride zora in po zimi pomlad.
Rachel Carson
22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost planeta, na katerem živimo, bivamo in smo. Z izginotjem raznovrstnosti življenja, lahko izginejo stvari, ki so nam povsem samoumevne: čista voda, svež zrak, petje ptic, rastline okoli nas...

Občina Polzela in Društvo za varovanje narave Ložniško gričevje sta v goste povabila dr. Emila Šterbenka iz Inštituta za ekološke raziskave - ERICO Velenje. Predstavil je nekaj smernic za izboljšanje lokalnega okolja. Na podlagi 30 letnega delovanja in raziskovanja je mnenja, da se je okolje v vseh teh letih bistveno izboljšalo saj so majhne spremembe vsakodnevnih navad zelo dobrodošle za način našega življenja.

Dr. Šterbenk je veliko poudarka namenil tako nastanku kot sanaciji Velenjskega jezera, ki je bilo vse do leta 1994 vir odpadnih voda, od leta 2013 pa je zgledno urejeno kopališče, saj rezultati kažejo da je čistejše od Soče pri Solkanu in mnogih drugih voda.
Na podlagi teh raziskav je predlagal smernice, kako se lotit projektov za izboljšanje lokalnega okolja v naši občini. Predlagal je občinski program varstva okolja za vzpostavitev sodelovanja med dejavniki okolja, ohranjanjem narave, reševanjem konkretnih okolijskih problemov, realnim načrtovanjem izboljšav ter dobro sodelovanje lokalne skupnosti in informiranje javnosti.

Vsem, ki kakorkoli pripomorete k ohranjanju narave in za pomoč pri ohranjanju vizije se zahvaljuje Zemlja sama z naravnimi danostmi. Naj bo naše vodilo naslednje: reciklirajmo in očiščujmo. Postanimo odgovorni potrošniki! Naj bo 22. april – dan Zemlje vsak dan.

Lidija Praprotnik