IZBRANO ŽUPANOVO VINO IMA SLADEK OKUS...
1.5.2017
Že peto leto zapovrstjo je Občina Polzela dobila svoje protokolarno vino, ki je bilo tokrat ocenjeno iz strani obiskovalcev na samem dogodku, 21. aprila 2017 na gradu Komenda. Župan, Jože Kužnik je ob dobrodošlici s suho penino v uvodnem pozdravu pohvalil vse Savinjske vinogradnike za njihov trud in odlično donegovana vina. Na njegovo pobudo smo tokrat v goste povabili priletnega novinarja Saša Veronika, ki se je v zadnjem času specializiral za gurmanstvo in recepte nam pa s svojo hudomušnostjo in preprostostjo obogatil večer.

Saša Veronik, je svetovni popotnik in sommelier druge stopnje. V Sloveniji in Nemčiji je bil triintrideset let urednik različnih radijskih in televizijskih programov. Je član Združenja evropskega reda vitezov vina. Razkril nam je pikantnosti kako se ne je in ne pije, skrivnosti vinske uglajenosti, zraven pa nam postregel z namigi o vsem, kar je povezano z mizo, kulinaričnim srečevanjem in družabnim življenjem. Ta večer je bil naš učitelj, dal nam je naukov kako okušati, preizkušati in kar najbolje ugotoviti všečnost ponujenih vin med sedmimi vrhunskimi vrstami, ki so bila vse do preštetja glasov,  uganka. V vinih smo tako z njegovo pomočjo lahko zaznavali prijetne bogate cvetne in sadne arome z rahlimi notami suhih dišavnic in začimb. Ugotovitev slednjega je bila, da so bila vsa ponujena vina letnika 2016 zelo dobra, lepo vzgojena kljub zahtevnemu kletarjenju. Svoja vina so na izbor ponudili člani Društva Savinjskih vinogradnikov in sicer dve rdeči in pet belih vrst: Rudi Janežič in Silvo Marič – Modro frankinjo, Emil Medvešek – Belo zvrst, Laški rizling in Rumeni muškat, Silvo Marič – Kerner ter Rado Gašparič – Sauvignon.

Obiskovalci so izbirali in odločali med pol suhimi, suhimi in pol sladkimi vini ter na koncu tudi izbrali. Ocenjevali so po točkovni metodi od ena za najmanj in do ocene sedem za najbolj všečno vino. Najbolje ocenjeno z 149 številom doseženih točk (od možnih 175) je dobil pol sladek Rumeni muškat letnik 2016, ki sta ga pridelala in z veliko ljubezni vzgojila vinarja Metka in Emil Medvešek iz Andraža, ter si priboril  naziv  Županovo vino.

V zares prijetni in sproščeni družbi ter pisanim omizjem domačih dobrot so se prepletali okusi in harmonija vinske kapljice. H kulinariki in somelierstvu se prvovrstno poda glasba, s katero sta nas ves večer navdihovala Viki Ašič in Andrej Bremec, z vinskimi napitnicami in pregovori pa nas je zabaval podžupan Igor Pungartnik.

Hvala vsem za sladek izbor, za lep dogodek in kot je zaključil vitez vina Saša Veronik: «Vino je pijača tako v poganskem kot v svetopisemskem izročilu. Vsekakor je vino plemenit dar narave ter najbolj slavnostna in kulturna pijača za zmernega pivca. Ravno zmerno pitje nam ponuja užitke, krepi telo, vedri duha in vliva optimizem. V čast Bogu in v čast vinu - In honorem dei et in honorem vini».

Lidija Praprotnik